>
1. Nakupljena prašina

Nakupljena prašina u rashladnom sistemu vašeg laptopa jeste jedna od najopasnijih stvari, jer izaziva pregrevanje laptop računara, koje može da ošteti čipove na matičnoj ploči koje nije moguće popraviti.

Pregrevanje je najveći neprijatelj prenosnih računara, jer nakupljena prašina u laptopu zatvara bakarnu rešetku uređaja, nedopuštajući da vreo vazduh  nesmetano prođe kroz rashladni sistem. To vodi ka recirkulaciji vrelog vazduha koji se zadržava u unutrašnjosti laptopa.

<<Siguran znak da se vaš laptop pregreva zbog nakupljene prašine jeste vreo vazduh koji izlazi sa strane laptopa>>
<<Kritičan znak da se vaš laptop pregreva zbog nakupljene prašine jeste resetovanje/isključivanje laptopa u toku rada>>

Kako prepoznati problem pregrevanja vašeg laptop uređaja? Ako uspevate da reinstalirate operativni sistem ali nakon kratkog rada počinju problemi? Kada pokrenete nešto zahtevnije kao gledanje filmova, surfovanje po netu ili igre, laptop zamrzava sliku ili se isključuje?
Laptop se preterano greje?

Ovo su sve simptomi kvara izazvanog pregrevanjem, neki modeli su skloniji tome jer fabrički imaju loše hlađenje.
Problem je u nakupljenoj prašini u hladnjaku i treba je što pre očistiti i zameniti termalnu pastu na procesoru, kao i termalne trake na čipsetu i grafičkom čipu.

Na gore prikazanim fotografijama možete videti ono na šta mi u servisu svakodnevno zatičemo, nažalost mnogi uređaji kasno stignu na popravku, jer korisnici zbog neupućenosti o značaju redovnog čišćenja svog laptopa, zanemaruju gore pomenute simptome.

Jeste li znali da su prašina i nečistoća najčešći uzroci kvara prenosnih računara?

Upravo zbog njihove prirode korišćenja, računari često znaju biti izloženi raznim uzrocima usisa raznih nečistoća.
Prašina, kosa, delovi tkanine, ostaci hrane, duvanski dim, para od kuvanja i ostale nečistoće nakupljaju se svuda, a pogotovo na delovima koji su zaduženi za hlađenje samog kompjutera.

Ako se računar ne čisti redovno (u proseku jednom godišnje) može se prilično oštetiti.
Nedovoljno i otežano hlađenje unutrašnjih komponenti neminovno rezultira smanjenjem radnog veka računara ili kvarovima usled pregrevanja, bilo da se radi o oštećenju i začepljenju slotova (SUB, PCMCA, Express card, Memory card itd), ili o oštećenju samog ekrana računara.

Upravo iz tog razloga vrlo se često zna dogoditi da su na prvi pogled nepovezani kvarovi zapravo su posledica zapušenog usisa na hladnjaku ili nakupljene prašine na kulerima, koji zbog toga ne rashlađuju unutrašnje komponente na pravi način.

Možemo reći da je čuvena poslovica "čistoća je pola zdravlja"  itekako bitna i za vaš laptop.

Bitno je napomenuti da treba reagovati na prve simptome i sprečiti skupe i teške kvarove, ako je uopšte isplativa popravka nastala višegodišnjim pregrevanjem laptopa. Obično prvo osetite jače grejanje na površini i tastaturi, pojačan i bučniji rad ventilatora, usporavanje u radu, sve češća blokiranja i pad sistema, gašenja usled termalne zaštite uređaja.
Nažalost, ako sve to zanemarujete, kao posledicu najčešće imamo kvarove grafičkog čipa, procesora, matične ploče i hard diskova.
Ovde, takođe pravu primenu ima još jedna stara poslovica koja kaže "bolje sprečiti nego lečiti".

Da bi se rešili pregrevanja računara, jedini način jeste da se nakupljena prašina mehanički ukloni. Da bi se to odradilo na pravi način, neophodno je da se laptop otvori i fizički očisti hladnjak i kuler. Tada je neophodno zameniti i termalnu pastu na procesoru, termoprovodljive trake na grafičkom čipu i čipsetu, jer su vremenom izgubili svoja svojtva provodljivosti toplote.

Naravno, ovo je izuzetno delikatan i precizan posao i nije preporučljivo amaterima da se upuštaju u samostalno čišćenje. Mi imamo višegodišnje iskustvo u elektronici, a materijale koje koristimo su vrlo kvalitetni što je itekako bitno da bi se stvorila optimalna temperatura.

2. Uputstvo za korišćenje laptop baterija

Napunite bateriju pre prvog korišćenja tako što ćete ostaviti laptop na punjaču.

Praktikujte da laptop bude na punjaču kada ga ne koristite, kako bi potpuno napunili bateriju pre korišćenja.

Tipično vreme punjenja baterije je oko 5 sati.

Nove baterije su obično napunjene oko 40-60%. Li-ION baterije nije potrebno formirati , ali je poželjno odraditi nekoliko ciklusa punjenja i delimičnog pražnjenja (ne ispod 20%) tokom prve nedelje korišćenja.

Praznite bateriju bar jednom nedeljno, kako bi ćelije bile aktivne. Kada je laptop na punjaču a baterija napunjena - laptop se napaja direktno iz punjača, baterija nije aktivna.

Ukoliko se baterija ne puni/prazni redovno, kapacitet se smanjuje i pored toga što indikator pokazuje 100% napunjenosti. Ukoliko niste redovno praznili bateriju, potrebno je da se ponovo odrade nekoliko ciklusa punjenja i pražnjenja.

Nemojte da praznite bateriju do kraja! Baterija ne sme nikada da se isprazni ispod 2%, to može dovesti do trajnog oštećenja baterije.

Baterija će imati duži vek trajanja ukoliko se ne prazni previše - optimalno da ne praznite bateriju ispod 20%.

Toplota utiče na smanjenje kapaciteta baterije, čuvajte bateriju dalje od izvora toplote.

Ukoliko ne planirate da koristite bateriju duže vreme (mesec dana ili duže), napunite bateriju na oko 50% pre nego je skinete sa laptopa. Čuvajte bateriju na hladnom mestu.

Problemi i rešenja

Baterija se ne puni kada laptop radi, puni se normalno kada je isključen.

Proverite da li je punjač odgovarajući. Punjači koji imaju manju snagu od predviđene neće moći da pune bateriju kada laptop radi.

Indikator napunjenosti baterije pokazuje 100% napunjenost, kada se laptop isključi sa punjača baterija se brzo isprazni ili se laptop iskluči.

Potrebno je da se baterija kalibrira:

U opciji “Power Management” na vašem laptopu podesite “Put Computer on sleep” na 3%, zatim ispraznite bateriju do kraja­.

Isključite laptop i prikljućite punjač. Napunite bateriju do kraja - 100%, tipično verme punjenja je oko 5 sati. Nakon toga baterija je kalibrirana, koristite normalno.

Laptop prepoznaje bateriju, ali je ne puni. Indikator baterije pokazuje “Plugged in, not charging”

Probajte najpre da rešite problem u nekoliko jednostavnih koraka:

Isključite laptop - Shut Down

Isključite punjač i Izvadite bateriju iz laptopa.

Uključite punjač i uključite laptop

Klknite na DEVICE MANAGER, zatim BATTERY. Obrišite (uninstall) sledeće drajvere:

Microsoft AC Adapter

Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery

Isključite laptop (Shut Down), izvadite punjač

Vratite bateriju u laptop i uključite punjač

Uključite laptop, Windows će automatski ponovo instalirati drajvere.
2020 by MiloNet · Sva prava zadržana ©   E-mail: rotwilsm@gmail.com